Kwiaty jadalne – dowiedz się o nich więcej!

Kwiaty kojarzą się z pięknym wystrojem ogrodu lub domu. Przyjemny zapach i śliczne kolory sprawiają, że ich miłośników nie brakuje, o czym dobrze świadczą kolejki w sklepach ogrodniczych i kwiaciarniach. Czy wiesz, że istnieją także kwiaty jadalne? Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się więcej!

Najlepiej smakują te z własnego ogródka!

Wiele kwiatów można wysuszyć i następnie dodawać je do potraw. Aby mieć pewność, że nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji, warto wyhodować kwiaty we własnym ogrodzie. Takie kwiaty nie będą wówczas pryskane środkami ochrony roślin, a także nie będziesz do nich dodawać sztucznych nawozów. Dodatkowo, niewątpliwą korzyścią będzie satysfakcja ze spożywania własnych zbiorów. Jeżeli chcesz spożyć kwiaty, które zebrałeś/ zebrałaś, upewnij się, że nie rosły one zbyt blisko drogi – rośliny bardzo łatwo chłoną zanieczyszczenia powietrza.

Uważaj, jeśli jesteś alergikiem/ alergiczką!

Kwiaty mogą silnie uczulać, dlatego nie polecamy ich spożywania osobom, które cierpią z powodu różnych alergii. Jeżeli obawiasz się wystąpienia reakcji alergicznej, odpuść sobie jedzenie – pozostań przy podziwianiu kwiatów. Jeśli nie cierpisz z powodu alergii, przed spożyciem jakichkolwiek kwiatów upewnij się, że nadają się one do zjedzenia – niektóre rośliny mogą być trujące.

Które kwiaty są jadalne?

Jesteś ciekawy/ ciekawa, jakie kwiaty nadają się do spożycia? Przedstawiamy listę kilkunastu z nich: lilia, mięta, róża, goździki, lawenda, jaśmin, fiołek, nagietek, koper włoski, rozmaryn, nasturcja, bazylia, rumianek, hibiskus, słonecznik, szałwia. Dziwisz się, że aż tyle kwiatów nadaje się do spożycia? Cóż, kwiaty jemy właściwie cały czas. Być może nie zdajesz sobie sprawy z tego, że spożywając brokuły i kalafior również jesz… kwiat!

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *