Lecytyna rzepakowa – jak wpływa na zdrowie?

jajka

Lecytyna rzepakowa jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności. To substancja składająca się z różnych związków, takich jak chociażby trójglicerydy, węglowodany czy glikolipidy. Poznaj jej działanie na organizm i dowiedz się, w jakich produktach możesz ją znaleźć.

Lecytyna – co warto wiedzieć na jej temat?

Okazuje się, że lecytyna dostępna jest w wielu produktach, po jakie sięgamy na co dzień. Czytając składy artykułów spożywczych rzadko kiedy zwracamy na nią uwagę. A szkoda, bo ma doskonałe właściwości. Każdy wie, że należy regularnie się suplementować, by utrzymać organizm w dobrej kondycji. Jednak samo przyjmowanie witaminy C, wapnia i magnezu tutaj nie wystarczy. Większość suplementów zawierających te składniki słabo się przyswaja, przez co organizm nie jest w stanie czerpać w pełni z ich dobrodziejstw. Znacznie lepszym sposobem jest dostarczanie składników odżywczych za pomocą przygotowywanych posiłków. Jadłospis powinien składać się głównie z warzyw, owoców, białka i węglowodanów. Ważne, by produkty zawierały witaminy, minerały i składniki odżywcze, które wzmocnią organizm. Do diety należy włączyć także lecytynę. Co niezwykle istotne, nie ma limitów jej dziennego spożywania. Zazwyczaj eksperci zalecają, by było to około 2,5 g. Każdy może, a wręcz powinien spożywać lecytynę, niezależnie od płci czy wieku. Doskonale działa na pracę mózgu i koncentrację, więc jest szczególnie ważnym składnikiem dla osób pracujących umysłowo lub uczących się. Wspiera również zdrowie psychiczne. Udowodniono, że regularne zażywanie lecytyny zmniejsza występowanie halucynacji i urojeń, a do tego pomaga przy zaburzeniach maniakalno-depresyjnych.

W jakich produktach występuje lecytyna rzepakowa?

Lecytyna rzepakowa ma mnóstwo właściwości, jednak nie działa natychmiastowo. Podobnie tak jak każdy inny suplement – potrzebuje czasu. Jej stężenie w organizmie rośnie po około 3 miesiącach stosowania. W związku z tym nie warto się powstrzymywać, tylko już teraz zadbać o włączenie jej do codziennego jadłospisu. Ale jakie produkty zawierają lecytynę rzepakową? Jak sama nazwa wskazuje, będzie to oczywiście rzepak. Olej rzepakowy czy inne produkty rzepakowe to świetne źródło lecytyny, ale nie jedyne. Słowo ,,lecytyna” pochodzi od greckiego ,,lekitho”, co oznacza ,,żółtko jajka”. Logiczne jest więc, że lecytyna znajduje się właśnie w jajach kurzych. Ponadto dostępna jest między innymi w awokado, rybach, fasoli, słoneczniku i soi.

Lecytyna rzepakowa a odchudzanie

Wielu ekspertów zaleca stosowanie lecytyny, by zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest to oczywiście suplement w magiczny sposób spalający tłuszcz. Lecytyna bierze udział w procesach przemiany materii, czyli krótko mówiąc – przyspiesza metabolizm. Lecytynę rzepakową, słonecznikową i sojową znajdziesz w internecie, między innymi na stronie https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Lecytyna wspiera wątrobę, więc kuracja odchudzająca z jej udziałem będzie działać wieloetapowo. Wzbogacenie diety o tę substancję to recepta na zwiększenie swojej efektywności w pracy czy szkole, ale również na dostarczenie organizmowi cennych składników. Dzięki temu, że jej źródłem są zdrowe produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6 dieta będzie zbilansowana i zdrowa.

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *